هل مضغ اللبان مفيد أم ضار ؟؟


1959762_10151918172866207_1676955874_n

عادات بسيطة جدا , ممكن تكون هى السبب فى تفاقم أخطر الأمراض اللى ممكن نكون بنعانى منها .. و الغريب إن كتير مش بياخدوا بالهم منها , و مش بينوهوا عنها فى أسلوب علاجهم لها  

من العادات دى , عادة #مضغ_اللبان .. أو العلكة , زى ما بيتقال عليها بالفصحى .. و المشهورة طبعا عند الستات أكتر من غيرهم .. و لكن المشكلة إن العادة دى ممكن تكون محببة أو غير محببة , على حسب الحالة المرضية لكل شخص ..

يعنى مثلا , لو كان صاحبنا عنده #ارتجاع_مريئى , ففى الحالة دى , بيبقى من غير المفضل بالنسبة له إنه ياكل لبان كتير .. أييييييييوة .. من غير المفضل .. و عارف كويس إنك ممكن تكون قريت قبل كده فى أكتر من مصدر , أو سمعت من واحد صاحبك , إنه من المفضل إنه ياكل لبان لو عنده ارتجاع مريئى , و المصادر دى بتبرر كلامها , بإن عملية مضع اللبان , بتحفّز إفراز اللعاب (اللى هو قلوى) , فينزل يعادل العصارة المعدية (اللى هى حامضية) و اللى مسببة المشكلة ..

لكن ثانية واحدة .. ممكن ناخد الموضوع بالعقل شوية ؟!! .. هى حموضة المعدة بتكون قوية ولا ضعيفة ؟؟ .. #قوية جدا , بشكل – زى ما المريض بيحس أحيانا – ممكن يهرى جدار المرىء من فرط قوته .. طب اللعاب قلويته قوية ولا ضعيفة ؟؟ .. #ضعيفة جدا .. يعنى من الآخر , عشان أعادل حموضة المعدة أو حتى أقللها شوية , عن طريق اللعاب , أنا مش حيكفينى إلا #فنطاس_لعاب مثلا , عشان يطفّى النار اللى بتبقى قايدة فى معدتى !! .. و ده تفسير بسيط لخطأ النظرية دى .. بل إن اللبان #مصيبة لمريض الارتجاع المريئى , مش علاج ,  بالتحديد لو تم مضغه بعد الأكل .. اشمعنى ؟؟!!

فى الحالة الطبيعية , للناس اللى مش مرضى يعنى , .. فتحة الفؤاد (اللى هى الصمام اللى بين المرىء و المعدة) , بتفتح مع بداية عملية الأكل , أو حتى قبلها بشوية صغيرين , عشان تبدأ المعدة فى استيعاب الأكل الممضوغ .. و المفروض إن لما عملية الأكل تنتهى , الصمام ده بيقفل كويس , بعدها بـ 10 دقايق أو 15 دقيقة كده , عشان تبدأ عملية الهضم بحق ربّنا بقى .. و تطلع العصارات المعدية , و حموضة المعدة تزيد , و كده ..

عند مرضى الارتجاع المريئى , الصمام ده مش بيقفل كويس بعد الأكل , و عشان كده , العصارات المعدية و الحموضة العالية دى , بتخرج من المعدة , و تبدأ تضايق المريض فى أسفل المرىء .. و تسبب ألم معروف جدا عند المرضى دول .. 

الشاهد بقى , إنى لو مضغت لبان بعد الأكل , فده حيخلّى جسمى يفتكر إن عملية الأكل لسه ما خلصتش , (عشان عملية المضغ لسه شغّالة  ) , و ده يسبب إن الصمام يفضل مفتوح , فى انتظار وصول الأكل , حتى بعد بداية عملية الهضم .. و هنا تبقى المصيبة !! .. و نبقى بدل ما بنكحلها , بنعميها !! .. 

و عشان كده , اللبان – بالعقل أهو – ممنوع على مريض الارتجاع المريئى , و دى الزتونة الأولى من كلامنا النهاردة ..

بالمناسبة , لو مش مصدقنى لحد دلوقتى , فأنا عندى دليلين كمان : ..

الدليل الأول : أنا أحد مرضى الارتجاع المريئى دول ! .. 

الدليل التانى : 

http://umm.edu/health/medical/reports/articles/gastroesophageal-reflux-disease-and-heartburn

تمام يا عم ؟؟ 

و لكن على العكس بقى .. مضغ اللبان ممكن يكون مفيد لمرضى تانيين .. و اللى بتكون شكواهم الأساسية من #تراكم_الشمع فى ودانهم .. الـ Ear Wax يعنى .. و هنا لازم نقول إن عملية المضغ فى حد ذاتها , بتكون عامل قوى , لطرد شمع الودن , براها .. قبل ما نلجأ لاستخدام القطرات المنظفة أو عمليات غسيل الودان عند دكتور الأنف و الأذن .. و طبعا لازم نتلكك و ننبه , إن عملية إدخال أى حااااااااااجة رفيعة جوه الودان , بحجة تنضيفها , بتسبب إن الشمع #يتزقّ لجوه أكتر , و يبقى صعب إنه يطلع لوحده .. 

و على كده , فعملية مضغ اللبان بتكون محببة عند مريض زيادة شمع الأذن , و غير محببة عند مريض الارتجاع المريئى .. 

و بكده , نبقى قلنا معلومة النهاردة .. و اللى أتمنى إنها تكون أفادتكم و أمتعتكم .. و لو ده حصل بالفعل , أرجو من حضراتكم إنكم ما تبخلوش على زملائكم و أصدقائكم بعمل #شير لها على صفحاتكم , و عمل#منشن لأصدقائكم اللى تعرفوا إن عندهم المشاكل دى , أو عند حد من معارفهم , فى الكومنتات ورا البوست ده .. 

.

.

و الآن استمع إلى هذا الملف الصوتى و غير حياتك كصيدلى

أحبكم فى الله ..

أحمد الجويلى

 

One response to “هل مضغ اللبان مفيد أم ضار ؟؟

أضف تعليقاً

إملأ الحقول أدناه بالمعلومات المناسبة أو إضغط على إحدى الأيقونات لتسجيل الدخول:

WordPress.com Logo

أنت تعلق بإستخدام حساب WordPress.com. تسجيل خروج   / تغيير )

صورة تويتر

أنت تعلق بإستخدام حساب Twitter. تسجيل خروج   / تغيير )

Facebook photo

أنت تعلق بإستخدام حساب Facebook. تسجيل خروج   / تغيير )

Google+ photo

أنت تعلق بإستخدام حساب Google+. تسجيل خروج   / تغيير )

Connecting to %s